Wednesday, January 15, 2014

SELVEDGE DENIM ATAUPUN DIPANGGIL SELF-EDGE DAN SELVAGE atau kepala kain

SELVEDGE DENIM ATAUPUN DIPANGGIL SELF-EDGE DAN SELVAGE

Jika ditafsirkan ke ‘bahasa’ geng-geng denim Selvedge dikenali juga sebagai KEPALA KAIN. KEPALA KAIN ini merujuk kepada hujung kain yang berwarna putih yang ditenun @ kait bagi mengelak benang kain terbuka @ terpisah satu sama lain. Denim kepala kain ini diperbuat dengan menggunakan mesin tenun lama.

Pada masakini denim kepala kain dilihat sebagai denim yang bernilai kerana kualiti tinggi dan tidak semua pengeluar fabrik di dunia ini mengeluarkan fabrik yang kepala kain. Kilang Kurabo di Jepun dikatakan kilang pertama yang menghasilkan denim kepala kain dan maka sebab itulah juga denim yang dibuat dari Jepun nilainya lebih tinggi dan mahal berbanding denim yang dihasilkan di negara-negara lain.

Bagi ‘newbie’ diingatkan supaya tidak terkeliru dengan kepala kain palsu, tapi tiada masalah bagi orang-orang lama denim untuk mengenalpasti ketulenan kepala kain.

Sekarang ini juga terdapat juga kepala kain yang ditenun bersama benang-benang warna seperti contoh warna merah (paling banyak ditemui), biru, emas dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment