Wednesday, January 15, 2014

PANDUAN SEBELUM MEMBELI JEANS


PANDUAN SEBELUM MEMBELI JEANS


1.KENALPASTI UKURAN ANDAPertama sekali, anda perlu tahu ukuran anda. Cara yang paling mudah untuk mengetahui ukuran adalah dengan mengambil salah satu jeans @ lain-lain seluar yang anda rasakan paling sesuai anda guna setiap hari.


Antara kriteria yang lebih terperinci untuk mengukur saiz jeans terutama bagi yang membeli secara atas talian ialah :


WAIST (UKURAN PINGGANG)Letak jeans anda di atas permukaan yang rata dan tarik pinggang seluar tersebut antara kiri dan kanan, jangan tarik terlalu kuat biarkan ia dalam keadaan biasa tidak berkedut dan tidak regang terlalu kuat.Ambil pita pengukur dan ukur dari kiri ke kanan pinggang seluar, dapatkan ukuran dan di kali dengan 2. Sebagai contoh anda ukur dari kiri ke kanan pinggang seluar 15inci, jadi ukuran sebenar ialah 30inci.


INSEAM (UKURAN PANJANG DARI CAWAT KE KAKI)Ukuran ini tidak berapa penting kerana ukuran dari pinggang ke kaki adalah lebih penting kerana ia merupakan panjang jeans keseluruhan.


LEG OPENING / HEM (BUKAAN PADA HUJUNG KAKI)Kaedah ukurannya sama seperti ukuran pinggang.


UPPER THIGH (UKURAN BUKAAN PAHA)Ukuran diambil dari sebelah kiri bawah cawat ke kanan. Kaedah ukurannya sama seperti ukuran pinggang.


KNEE (UKURAN BUKAAN LUTUT)Ukuran diambil dari aras lutut. Kaedah ukurannya sama seperti ukuran pinggang.


FRONT RISE ( UKURAN PANJANG BAGI CAWAT HADAPAN)Diukur di bahagian hadapan jeans dari hujung atas pinggang ke bawah cawat.BACK RISE (UKURAN BAGI PANJANG CAWAT BELAKANG)Diukur di bahagian belakang jeans dari hujung atas pinggang ke bawah cawat.


2.KENALPASTI BAJET ANDABerat denim adalah satu aspek penting yang menentukan kualiti dan ketahanan. Oleh itu, lebih tinggi berat denim (17 oz. dan ke atas) secara tradisinya lebih mahal. Terdapat juga perbezaan harga yang besar antara jeans buatan tangan dan yang dibuat di kilang pengeluaran besar-besaran.


Harga jeans antara RM300 sehingga mencecah harga ribuan ringgit dimana harga jeans dipengaruhi oleh antaranya berat jeans, buatan, teknik pembuatan, kualiti jeans tersebut.


3.KENALPASTI TAHAP PERUBAHAN JEANS (SANFORIZED DAN UNSANFORIZED)Sanforized jeans merupakan jeans yang telah melalui proses rawatan dimana tahap pengecutan jeans yang minimum apabila ia sekali basuh (one-washed). Sanforized jeans akan mengecut antara 1% - 5% atau antara 0.5 inci-1 inci sahaja.


Manakala Unsanforized jeans yang tidak melalui proses seperti Sanforized jeans dimana jeans tersebut akan mengecut antara 7%-10% @ 1.5 inci-3 inci setelah dibasuh (one-washed)


4.SAIZ PADA TAGKebanyakan saiz pinggang sebenar jeans tidak sama seperti yang dinyatakan di tag. Sebagai contoh, jika pada tag tertera 30, maka saiz sebenar jeans 30.5 inci @ 31 inci.


5. MEMILIH BENTUK ‘CUTTING’ YANG SESUAITerdapat banyak jenis cutting jeans antaranya REGULAR, SLIM, TIGHT, SKINNY, TAPERED, LOOSE. Akan diperincikan lagi kemudian.

No comments:

Post a Comment