Wednesday, January 15, 2014

MOMOTARO JEANSMOMOTARO JEANS

Nama yang diperoleh daripada cerita rakyat Jepun, bermula tahun 2005 dan ia terus menghasilkan beberapa fabrik berkualiti tinggi iaitu denim mentah ‘raw denim’ di pasaran. Fasiliti pengeluaran mereka telah menakluki sejarah Kojima di Okayama yang kaya dengan industri tekstil dan menghasilkan tekstil yang berkualiti di Jepun.

Cerita Rakyat JepunKisah Momotaro ini merupakan salah satu daripada lima cerita rakyat Jepun. Nama Momotaro mengikut lagenda Jepun, ialah nama seorang budak kecil yang dilahirkan daripada sebiji buah pic gergasi dimana dia diturunkan ke bumi untuk menjadi anak kepada pasangan yang lebih tua. Budak itu telah meremajakan @ mengubah pasangan tua itu menjadikan mereka berasa muda kembali dan menggalakan mereka untuk memenuhi impian mereka.

Cerita ini telah ditelan usia dan waktu dan ia sebahagian daripada budaya Jepun hari ini yang masih diingati. Disinilah Momotaro mendapat namanya dimana banyak kilang-kilang yang mencontohinya.

Bermulanya cerita denimnya...Pada 1960, terdapat permintaan daripada sekumpulan @ sebilangan belia-belia Jepun dengan jeans replika Amerika berwarna biru yang mana banyak dilihat di dalam filem-filem Hollywood. Kebanyakan denim datang dari Kojima di Okayama tetapi kualitinya tidak sama dengan denim Amerika, jadi pengguna mengharapkan Jepun dapat membuat lebih baik dari itu.

Tahun 1980-an dimana pengeluar tekstil mula menggabungkan teknik ‘ring-spun’ dan ‘rope dyed’ denim supaya denim Jepun dapat menyamai dengan kualiti denim Amerika. Pada masa itulah juga Japan Blue Group ditubuhkan untuk menghasilkan denim Momotaro.

Kedua-dua nama itu wujud bersama-sama dengan kilang tekstil dan studio sebagai tempat pencelupan @ pewarnaan. Sejak itu kawasan Kojima telah menjadi terkenal kerana kilang-kilang di situ telah menghasilkan denim terbaik di Jepun malahan di dunia. 

Momotaro pada tahun 2005 yang merupakan sebahagian daripada Japan Blue Group telah memberi fokus menghasilkan hanya denim berkualiti tinggi. Sehingga hari ini, Momotaro telah mempelopori jeans di Kojima Okayama.

Jeans Momotaro 100% dihasilkan daripada kapas Zimbabwe yang terkenal dengan kualiti ketahanannya, ciri-ciri kepudarannya ynag unik serta keupayaannya untuk mengekalkan warna indigo.

Terdapat beberapa model jeans Momotaro yang menjadi pilihan ramai penggemar denim:>> Copper Label – termasuk menggunakan teknik rope-dyed dan dibilas sekali dengan air meneral>> Vintage Label – ‘shrink to fit’, lebih kasar, tekstur lebih ‘slubby’.>> Going To Battle Label – denim lebih berat, indigo lebih gelap dengan poket belakang terdapat 2 jalur putih.>> Gold Label – ditenun menggunakan tangan, sangat sukar ditemui, harga yang mencecah ribuan US dollar.

Ciri-ciri Pengenalan yang UnikSeperti contoh Going To Battle Label mempunyai 2 garisan putih di poket belakang sebelah kanan. Selain itu mereka menggunkanan benang pink (sempena warna buah pic) untuk garisan kepala kain. Patch kulit yang terdapat gambar budak yang lahir @ keluar dari buah pic menunjukkan warisan Jepun.

Momotaro dan Japan Blue Group terkenal dengan kebolehan menggabungkan teknik-teknik lama pencelupan dan menghasilkan denim yang potongan yang lebih moden dan butir-butir lain yang mencipta satu keunikan dan sangat-sangat dicari oleh negara-negara luar dan Barat.

Japan Blue Group merupakan kilang utama yang terdiri daripada bahagian-bahagian lain iaitu:>> Collect – bahagian membekal denim>> Rampuya – bahagian pencelupan dan mewarna.

JAPAN BLUE dan MOMOTARO JEANS adalah jenama denim yang terdiri daripada komponen-komponen dari COLLECT dan RAMPUYA.

No comments:

Post a Comment