Wednesday, January 15, 2014

DENIM JEPUN DENGAN DENIM AMERIKA?


MEMAHAMI PERBEZAAN ANTARA DENIM JEPUN DENGAN DENIM AMERIKA

Jepun dan Amerika Syarikat telah berusaha bersaing untuk mewujudkan diri mereka sebagai pengeluar utama denim raw kepala kain (raw selvedge) di dunia. Dengan proses kelihatan agak kuno dan ketinggalan, pengilangan dan pengeluaran jeans raw selvedge telah banyak berkurangan pada masa kini. Walaupun begitu, Jepun dan Amerika terus menghasilkan denim yang berkualiti tinggi, denim paling diingini di dunia.

Kita akan melihat beberapa perbezaan antara denim Jepun dan Amerika. Adakah salah satu mempunyai kelebihan jelas berbanding dengan yang lain? Mari kita selongkar..

DENIM JEPUN :

Seperti yang saya akan ceritakan kemudian nanti berkaitan Kilang-kilang Jepun - tidak seperti di Amerika Syarikat, Jepun boleh berbangga dengan pelbagai kilang denim yang mengeluarkan jeans kepala kain yang berkualiti tinggi. Ini bermakna bahawa denim Jepun yang sememangnya mempunyai tahap kesan lusuh@pudar (fade) yang lebih luas daripada denim Amerika, terutamanya yang datang dari satu kilang. Pudar denim bergantung kepada kilang denim yang mengeluarkannya serta bergantung pada ciri-ciri pemprosesan di kilang itu.

Selain itu, kerana terdapat beberapa kilang di Jepun mereka dapat menghasilkan pelbagai besar produk kepala kain . Sebagai contoh, Naked & Famous menggunakan denim terutamanya dari Jepun, dan produk mereka terdiri daripada jeans bercahaya di dalam gelap (glow in the dark jeans), jeans berbau rasberi bila digaru (scratch and sniff jeans). 

Secara umumnya , jika dibandingkan dengan denim Amerika dari perspektif yang pudar (fade) , denim Jepun dikenali untuk menghasilkan tahap pudar yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, bagi ramai pemakai yang gemar fade mengambil masa yang lama untuk mendapatkan kesan pudar tersebut. Denim itu dibuat menggunakan mesin tenun Toyoda lama dimana tenunannya mengambil masa yang lama dan menghasilkan tenunan yang tidak sekata. Tapi kebanyakan sekarang ini ia ditenun menggunakan mesin moden bagi mempercepat pengeluaran denim.

Jeans yang dibuat di Jepun dan dari denim Jepun, juga dikenali kerana berkualiti tinggi dan tahap perincian yang tinggi dan kerana itulah mereka sering dianggap seluar jeans terbaik di pasaran. Denim Jepun juga dikenali kerana kaedah pencelupan nila yang semula jadi, bukannya nila sintetik. Nila semula jadi membawa kepada warna yang lebih tulen , lebih gelap serta pudar lebih baik. Jepun mempunyai sejarah yang kaya dengan pengeluaran tekstil dan pencelupan dalam industri mereka. Sekali lagi , terdapat jarak di dalam warna denim Jepun berbanding pengeluar lain. Sesetengah kilang cuba meniru gaya denim Amerika, manakala yang lain pula lebih kepada warna yang unik untuk kilang mereka.

DENIM AMERIKA:

Secara umumnya , denim Amerika boleh dianggap kualitinya yang sama apabila dibandingkan dengan denim Jepun pada harga yang sama . Tidak seperti denim Jepun, majoriti denim yang dihasilkan di Amerika Syarikat datang dari Kilang Cone di Greensboro , North Carolina. Disebabkan kilang yang terhad, corak pudar dikaitkan dengan denim Amerika adalah lebih baik berbanding dengan denim Jepun. Kebanyakan denim yang dihasilkan dari Kilang Cone Amerika kelihatan lebih sama dan serupa. Sesetengah orang menyukainya, manakala yang lain lebih suka di dalam kepelbagaian nila dan kecerahan pudar pada jeans.

Pudar dikaitkan dengan denim Amerika dan ia lebih konsisten, memberi rasa vintaj untuk jeans diperbuat daripada denim Amerika. Dalam perbandingan kecerahan pudar oleh denim Jepun, warna biru oleh denim Amerika yang telah dipakai sangat berbeza dan mudah dikenali. Ia mempunyai corak pudar tersendiri walaupun ditiru oleh jenama Jepun.

Tidak seperti denim Jepun, denim Amerika tidak mempunyai @ kurang “slubiness” iaitu akan kelihatan tekstur benang-benang denim yang tidak sama rata ada yang tebal dan ada yang nipis yang sama.

Kilang-kilang Amerika termasuk Kilang Cone masih menghasilkan denim dengan cara yang sama dengan kilang-kilang Jepun. Denim dari Kilang Cone ditenun pada mesin tenun ulang-alik yang lama iaitu jenama Amerika Draper dari tahun 1940-an yang menghasilkan bahan perlahan-lahan dan akan memberikan tekstur denim yang unik dan menghasilkan kepada pudar yang lebih baik.

dah baca selamat beramal dari cikgu izuan store

No comments:

Post a Comment