Wednesday, January 15, 2014

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN ‘RAW’ DENIM DAN ‘UNWASHED’ DENIM


APAKAH YANG DIMAKSUDKAN ‘RAW’ DENIM DAN ‘UNWASHED’ DENIM

Kedua-dua istilah ini mempunyai maksud yang sama, sesetengah orang panggil ‘raw’ dan ada pula panggil ‘unwashed’. RAW juga dikenali sebagai denim kering (dry denim) ataupun denim yang belum dibasuh dimana denim ini tidak melalui proses cucian biasa dan tidak melalui proses pengecutan. Warna pada ‘raw denim’ ini juga berwarna biru yang pekat dan teksturnya sedikit berkilau. RAW DENIM amat sesuai bagi pemakai yang inginkan bentuk seluar tersebut mengikut bentuk badan seseorang itu dimana seluar tersebut dapat membentuk lipatan @ honeycomb crack pada bahagian seperti di lutut dan paha serta akan pudar mengikut bentuk badan.

Semasa pemakaian lebih kurang setengah tahun, pemakai tidak digalakkan membasuh denim tersebut kerana dalam tempoh itu dimana lipatan @ honeycomb crack serta pudar akan kelihatan terutama di sekitar lutut dan paha.

Antara pemerhatian mudah bagi mengenalpasti jeans tersebut adalah RAW :

1.Warna indigo pada jeans tersbut sangat pekat.

2.Kainnya sedikit berkilau.

3.Kainnya tidak berkedut, ianya licin berkilau

4.Kainnya kurang nampak berbulu

5.Kainnya agak keras sedikit

Bagi penggemar ‘faded’, RAW DENIM amat sesuai kerana pembentukan lipatan dan pudar yang lebih menyerlah walaupun ia akan mengambil masa sedikit untuk membentukknya.

Antara jenama-jenama yang mengeluarkan RAW DENIM:

1.Naked & Famous

2.Flat Head

3.The Unbranded

4.Full Count

5.Japan Blue

6.3sixteen

7.Iron Heart

No comments:

Post a Comment