Wednesday, January 15, 2014

APAKAH ITU DENIM?

APAKAH ITU DENIM?

Denim merupakan sejenis bahan fabrik @ kain yang terdiri daripada kapas biru dan kapas putih. Kebanyakannya biasa digunakan dalam pembuatan jeans seperti seluar jeans dan jaket jeans. Jeans denim asalnya dikenali sebagai pakaian kerja dan dipakai oleh pekerja-pekerja kilang dan buruh kerana kemampuannya dan ketehanannya. Lama kelamaan, denim bukan saja terhad kepada pakaian pekerja kilang dan buruh, telah tersebar luas dan dilihat sebagai pakaian fesyen.

Denim merupakan kapas yang dipintal ‘twill’ yang tahan lama dan lasak yang dikaitkan dengan jeans. Ia adalah unik kerana warna asal adalah semula jadi kekuningan atau putih, ia dikaitkan dengan hanya satu warna iaitu biru. Ramai yang percaya bahawa nama ‘denim’ berasal dari frasa Perancis "Serge de Nimes", iaitu kain sutera dan bulu yang berasal dari Nimes, Perancis semasa Zaman Pertengahan. Pada tahun 1873, Levi Strauss dan Jacob Davis mula membuat "overalls" yang di ‘rivet’ kepada pekerja-pekerja yang diperbuat dari denim kerana keselesaan dan ketahanannya.

Walaupun asal-usul denim tidak terkenal seperti kain-kain lain, denim kini merupakan satu kewajipan mesti ada di dalam almari walaupun sehelai jeans.. hahaha.

No comments:

Post a Comment