Wednesday, January 15, 2014

ANTARA KILANG – KILANG DENIM DI JEPUN

ANTARA KILANG – KILANG DENIM DI JEPUN

1.KILANG KURABO

Kilang Kurabo telah beroperasi lebih 110 tahun yang lalu dan merupakan salah satu kilang tertua yang mengeluarkan tekstil sehingga hari ini. Kilang Kurabo adalah tempat asal dimana kepala kain (selvedge) dihasilkan dan telah mempelopori banyak pembuatan denim hari ini.

Ini termasuk menggunakan pewarna nila indigo semulajadi serta proses denim unik berputar dan pencelupan yang menghasilkan denim sangat tahan lasak dengan corak pudar unik. Kualiti denim dari Kilang Kurabo yang sangat tinggi diketahui umum di seluruh dunia.

Kurabo adalah yang paling terkenal sebagai pembekal denim yang pertama di Jepun, BIG JOHN. Hari ini, Kurabo terus mengeluarkan denim untuk jenama denim dalam industri termasuk Baldwin, Epaulet, dan banyak lagi.

2.KILANG NISSHINBO

Kilang Nisshinbo dibangunkan pada tahun 1907 dengan memberi tumpuan kepada penggabungan teknik tradisional Jepun dan teknik moden dengan tujuan untuk menghasilkan hanya produk terbaik. Hari ini kilang ini menghasilkan pelbagai tekstil, dan popular dengan denim kepala kain yang menggunakan teknik ‘ring-spun’ yang dianggap oleh penggemar denim sebagai kualiti dan ketahanannya.

Kilang Nisshinbo membekalkan denim kepada jenama popular termasuk Left Field, Taylor Stitch, den.m bar, dan banyak lagi.

3.KILANG KAIHARA

Kilang Kaihara boleh dikatakan pendatang baru berbanding dengan kilang-kilang lain dalam industri tekstil Jepun. Mereka telah diasaskan pada tahun 1951, kira-kira 50 tahun kemudian daripada Kurabo atau Nisshinbo, tetapi mereka telah berjaya untuk bersaing dengan kilang-kilang lebih tua melalui inovasi mereka, terutamanya dalam proses pencelupan (rope dyeing).

Kilang Kaihara mempunyai satu tempat yang unik untuk rope dyeing yang tidak digunakan oleh pengeluar denim lain, yang membolehkan mereka dapat menyediakan produk yang berkualiti tinggi yang unik untuk mereka eksport ke pelbagai jenama di lebih 20 buah negara. Pada tahun 1990, Kaihara memperoleh mesin tenun ulang-alik vintaj dan mula mengeluarkan denim kepala kain yang menggunakan teknik ‘ring-spun, dimana merupakan salah satu produk kegemaran yang paling popular sekarang ini. 

Kaihara merupakan pakar dalam ‘raw denim’ dan denim ‘sanforized’. Hari ini, Kaihara membekalkan denim kepada jenama seperti Evisu, UNIQLO, dan Baldwin.

4. KILANG JAPAN BLUE GROUP

Kilang Japan Blue Group ditubuhkan pada tahun 2005 dan terdiri daripada pelbagai syarikat yang mewakili bahagian-bahagian yang berbeza daripada proses pengeluaran denim. COLLECT adalah kilang denim dan pembekal fabrik, RAMPUYA adalah merupakan bahagian mewarna manakala JAPAN BLUE dan MOMOTARO JEANS adalah jenama denim yang terdiri daripada komponen-komponen dari COLLECT dan RAMPUYA.

Dengan menggabungkan semua unsur-unsur pengeluaran ke dalam satu syarikat, Japan Blue Group mampu mengawal ketat setiap bahagian proses bagi menjamin kualiti produk akhir.

Momotaro adalah terkenal dengan kualiti yang tinggi, dan denim berharga tinggi, dan Japan Blue adalah lebih kepada peringkat ‘entry level’. Secara keseluruhannya, Japan Blue Group mempunyai falsafah yang memberi tumpuan kepada menghasilkan barangan yang berkualiti dimana menggabungkan ketukangan lama dengan reka bentuk moden dan bukannya keuntungan.

5.KILANG KUROKI

Kilang Kuroki, yang terletak di kawasan yang kaya dengan tekstil di Okayama, Jepun, adalah satu lagi kilang denim yang agak baru yang ditubuhkan pada tahun 1984. Syarikat itu dibahagikan kepada tiga bahagian yang memberi tumpuan kepada unsur yang berbeza daripada proses pengeluaran. Struktur pemprosesannya sama dengan Japan Blue Group.

Bahagian pertama dipanggil bahagian pencelupan dimana denim dicelup (rope dyeing) dan saiz untuk pengeluaran. Dalam bahagian seterusnya denim yang ditenun pada mesin tenun ulang-alik (shuttle looms) yang untuk membuat kepala kain. Akhirnya, beberapa denim selesai dan dibasuh manakala majoriti itu dijual sama ada dalam bentuk ‘raw denim’ atau sanforized dan unsanforized.

Kilang Kuroki membekalkan banyak jenama denim utama, termasuk 3sixteen, Tellason, Taylor Stitch, dan banyak lagi.

No comments:

Post a Comment